Arama Motoru Pazarlaması kelimelerinin baş harflerinin birleşmesiyle oluşan SEM, Türkçe olarak arama motoru pazarlaması anlamına gelir. SEM; Google, Yandex, Bing Yahoo vb arama motorları üzerinden verilen reklamlarla, arama motorlarında üst sıralara çıkabilmeyi amaçlayanların uyguladığı dijital pazarlama yöntemidir. Arama motoru optimizasyonuna yani SEO’ya göre daha hızlı dönüşler sağlayan bir pazarlama tekniğidir. SEO çalışmaları, en erken bir ay hatta daha fazla sürede sonuçlanırken, SEM çalışmaları günler hatta saatler sonra dahi sonuç verebilir. SEM; kampanyalar, geçici süredeki pazarlama çalışmaları, dönemlik ziyaretçi sayısı gibi metrikleri doğrudan arttırabileceği gibi, bu metriklere bağlı diğer metrikleri de arttırmaya yönelik yapılan çalışmalardır.
SEM (Search Engine Marketing)’in Avantajları Nelerdir?
- SEM sayesinde güçlü bir farkındalık yaratabilirsiniz.
- Yapacağınız doğru planlama yollarıyla hedef kitlenize erişebilirsiniz.
- Oldukça hızlı bir şekilde kazanç sağlayabilirsiniz.
- SEM’de ödemelerinizi tıklama başına yaparsınız.
- Google Analytics verileri ile reklam kampanyalarınızın etkileşimini raporlayabilirsiniz.
- Herhangi bir zarara uğrasanız dahi zarar oranı düşük olacaktır.
- Rekabet içinde olduğunuz rakiplerinizin önüne geçebilmenizi sağlayacaktır.
SEM (Search Engine Marketing) Neden Önemlidir?
Firmanıza ait bir web siteniz varsa arama motoru pazarlamasına kesinlikle ihtiyacınız var demektir. SEM’i pazarlama ve reklam stratejinizin bir parçası haline getirmelisiniz. Arama motoru pazarlaması (SEM), web sitenizin trafiğini arttırmaya yardımcı olacaktır. Bu da yeni müşteriler ve yeni iş gelirleri demektir. Bu pazarlama yönteminin maliyeti, pazarlamanın ve reklamcılığın diğer alanlarına oranla çok daha uygun olacaktır. Mesela SEO tekniklerini biliyorsanız ve kendiniz uygularsanız hiçbir maliyetiniz olmayacaktır. Örneğin; organik arama sıralamaları ücretsizdir, bu nedenle arama motorlarının web sitenizi bulmasına ve sıralamasını arttırmasına yönelik yapacağınız iyileştirmeler trafiğinizi artıracaktır.
Aynı şekilde, tıklama başına ödeme reklam sürecini doğru bir biçimde yürütürseniz çok ucuza gelebilir. Tıklama başına günlük ne kadar ödeme yapacağınızın sınırlarını belirleyerek maliyet kontrolünü sağlayabilirsiniz.